Enkele begrippen

SABAM en billijke vergoeding
 
Wanneer je een feestje organiseert, moet je met een heleboel zaken rekening
microfoons
houden. SABAM en billijke vergoeding zijn vergoedingen die betaald worden aan auteurs en artiesten om hun muziek te mogen gebruiken. Auteurs en artiesten kunnen niet verhinderen dat hun muziek gebruikt wordt in het openbaar. Daarom heeft de wetgever een automatisch recht op vergoeding toegekend.
 
SABAM en billijke vergoeding zijn wel verschillend. SABAM vertegenwoordigt de auteurs (componisten en tekstschrijvers). Het gaat bij SABAM dus om de auteursrechten. De billijke vergoeding komt ten goede aan de uitvoerders van de muziek.

SABAM in orde brengen
  • download het formulier op www.sabam.be en vul dit in.
  • dien minstens 10 dagen op voorhand een “aanvraag tot toelating” in bij het SABAM-kantoor in je regio.
  • bezorg binnen de 8 dagen na je evenement de opgave van de gespeelde nummers aan het SABAM-kantoor.
  • betaal tijdig de rechten. Doe je dit niet, dan worden de aangerekende tarieven met 30% verhoogd.

Billijke vergoeding in orde brengen
  • download het formulier op www.bvergoed.be en vul dit in.
  • stuur het aanvraagformulier op naar Outsourcing Partners, minstens 5 dagen voor je evenement.
  • betaal binnen de 20 dagen na de verzendingsdatum de factuur. In principe moet deze vergoeding betaald zijn vóór je evenement. Wanneer je je evenement niet tijdig aangeeft, komt er een boete van 15% bovenop.
De aanvraagformulieren voor SABAM en de billijke vergoeding vind je ook terug in het aanvraagformulier van het evenementenloket.

alcohol

Alcoholpreventie

“Cause there ain’t no party like an alcoholic party” is vaak de leuze op feestjes. Maar opgepast. Jouw verantwoordelijkheid als organisator is hier zeer belangrijk. Jongeren onder de 16 jaar mogen wettelijk gezien geen alcohol drinken en jongeren onder de 18 jaar geen sterke drank. Je kan gratis de banners van VAD (‘Begin niet te vroeg’) verkrijgen bij het JAC Punt.
 
www.druglijn.be
www.vad.be
www.bekijkheteensnuchter.be
http://web.jacpunt.be/
 
Drugspreventie

Ook moet je als organisator drugs bannen van jouw feestje. Ja, ook jointjes roken in het openbaar of in het bezit zijn van wiet is strafbaar.
 
www.druglijn.be
www.vad.be
www.jongerengids.be
 
Denk aan uw en onze oren

Bijna 1 op de 5 Vlaamse jongeren heeft last van gehoorschade. Als organisator van een feestje (met luide muziek) moet je hier ook je verantwoordelijkheid opnemen. Bij de provincie kan je gratis een decibelmeter ontlenen. Deze meter geeft aan hoe luid de muziek op je feestje staat. Bij dit toestel staat steeds iemand die meer informatie geeft en hier kan je ook gratis oordopjes meenemen.
www.provant.be/vrije_tijd/jeugdwerk/fuifbeleid/decibelmeter
 
De Vlaamse overheid is bezig om de geluidsnormen voor muziekevenementen zoals fuiven en festivals te verstrengen.  Lees hier meer over op www.fuifpunt.be.

Bij het JAC Punt kan je terecht voor gratis oordopjesdispenders.

Milieuvriendelijk evenement
herbruikbare bekers in bak


De opwarming van het klimaat is geen fabeltje meer. Steeds meer jongeren willen zich inzetten voor het milieu. Ook op een feestje kan je rekening houden met het milieu. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor herbruikbare bekers in de plaats van wegwerpbekers. Zo bespaar je uiteraard een hoop afval. In Kalmthout kan je herbruikbare bekers uitlenen. Dit moet je dan aankruisen op het aanvraagformulier voor evenementen.www.kalmthout.be/Evenement-organiseren.html
 
Hoe milieuvriendelijk is jouw event? Check het via de groeneventscan
www.groenevent.be